spread
spread spread spread spread spread spread spread spread

x
coverImage bladeren

Piet Zwart


achttien tekeningen van wilde groenten en vruchten 1942 - 1943

In 1985, nu meer dan dertig jaar geleden, had Drukkerij Rosbeek het voornemen om Piet Zwart – die toen 100 jaar zou zijn geworden – postuum te eren met een publikatie in hun goodwillreeks.

De gedachten gingen daarbij uit naar minder bekend werk, zoals het Nomalieënboekje 1924 –1925 van de NKF en zijn veertien in de oorlogsjaren 1942 –1943 gemaakte kleurtekeningen in aquarel, van eetbare wilde groenten en vruchten, ten behoeve van een brochure van het Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad. De keuze viel toen op het Normalieënboekje, dat als Rosbeek 21 in januari 1986 verscheen. Het idee voor een uitgave over de tekeningen uit de oorlogsjaren bleef ‘op de plank liggen’.

De presentatie van dit kleine ‘tijdsdocument’ kan nu, begin 2018 plaatsvinden. En brengt in herinnering dat Piet Zwart – nu vijfenzeventig jaar geleden – met een groot aantal medeburgers in gijzeling werd gehouden in de gijzelaarskampen in Haaren en Sint-Michielsgestel.

Onder die omstandigheden heeft Piet Zwart toentertijd de tekeningen gemaakt voor de brochure ‘Onze wilde groenten en vruchten’, waaraan deze laatste uitgave in de Rosbeek-reeks is gewijd.

prijs € 15,00 bestel

samenstelling en tekst: William PARS Graatsma

Jacques Peeters ism Daan Van Speybroeck

ontwerp en typografie: Jacques Peeters en Koen van der Weide
uitgave: Grafische Cultuurstichting 

drukwerk: Lenoirschuring, Amsterdam / NPN Drukkers, Breda / Tielen, Boxtel

formaat: 198 x 198 mm

aantal pagina: 40

bindwijze: genaaid gebrocheerd